Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας (Η.Τ.Κ.) επισυνάπτεται σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης ακινήτου όπως γονική παροχή, αγοραπωλησία, δωρεά κ.τ.λ. καθώς και σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη σύστασης εμπράγματος δικαιώματος σε ακίνητο όπως σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, τροποποίηση της σύστασης κτλ.

Tι αφορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα αρχικά αφορά στον έλεγχο της νομιμότητας του ακινήτου (διαμέρισμα, κατάστημα, γραφείο, κτίριο κτλ) σε σχέση με τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας ή με τυχόν λοιπά νομιμοποιητικά στοιχεία όπως δήλωση του Ν.4495/17, Ν.4178/2013, 4014/2011, 3843/2010, κ.α. Όσο αφορά αδόμητο οικόπεδο, τότε βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κτίσμα ύστερα από επί τόπου αυτοψία.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

Για να γίνει ο επιτόπιος έλεγχος νομιμότητας του ακινήτου, θα πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας το στέλεχος της οικοδομικής αδείας, το τοπογραφικό που συνοδεύει την άδεια, τα εγκεκριμένα σχέδια από το αρχείο της πολεοδομίας ή τα θεωρημένα σχέδια του ιδιοκτήτη που αφορούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, τον τίτλο ιδιοκτησίας (συμβόλαιο, αποδοχή κληρονομιάς κτλ) και τα λοιπά νομιμοποιητικά στοιχεία ή ρυθμίσεις εάν υπάρχουν.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν έχει τα παραπάνω σχέδια της οικοδομικής άδειας και το στέλεχος που απαιτείται, τότε αυτά μπορούν να αναζητηθούν είτε από τον ιδιοκτήτη, είτε από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης (πρώην πολεοδομία) έχοντας τον αριθμό της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης. Αν δεν είναι γνωστός ο αριθμός της οικοδομικής άδειας, τότε κάνοντας χρήση διαθέσιμων στοιχείων όπως έτος κατασκευής, όνομα στο οποίο εκδόθηκε η άδεια κτλ, γίνετε έρευνα στο αρχείο της υπηρεσίας δόμησης για τον εντοπισμό της.

Για την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή τα παραπάνω έγγραφα καθώς και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) του ακινήτου, εφόσον απαιτείται, και ο Πίνακας Κατανομής Ποσοστών της σύστασης οριζόντιου ιδιοκτησίας του κτιρίου που ανήκει το ακίνητο (εφόσον υπάρχει σύσταση). Εφόσον υπάρχουν στο φάκελο της οικοδομικής άδειας, υποβάλλονται και οι μελέτες κατανομής ποσοστών δαπανών (πχ κατανομή δαπανών θέρμανσης).

Τέλος, απαιτείται η συμπλήρωση του Κ.Α.Ε.Κ. (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) του ακινήτου στο σύστημα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, και υπεύθυνη δήλωση εξουσιοδότησης προς τον μηχανικό

Διαδικασία έκδοσης

Έχοντας τα παραπάνω δικαιολογητικά, πραγματοποιείται επιτόπου αυτοψία του ακινήτου από τον μηχανικό, ο οποίος συγκρίνει την υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου σε σχέση με τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας ή/και των τυχόν λοιπών νομιμοποιητικών στοιχείων. Εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους ή οι αποκλίσεις είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, τότε ο μηχανικός υποβάλλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του ακινήτου και του ιδιοκτήτη στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας, το οποίο λαμβάνει μοναδικό αριθμό για το κάθε ακίνητο. Το παραπάνω πιστοποιητικό έχει ισχύ για δυο (2) μήνες από την ημερομηνία της αυτοψίας.

Περιπτώσεις όπου διαπιστώνετε αυθαιρεσία

Σε περίπτωση όπου κατά την παραπάνω διαδικασία διαπιστωθούν αυθαιρεσίες στο ακίνητο ή έχει εγκατασταθεί άλλη χρήση στο ακίνητο από αυτή που προβλέπεται στην άδεια και δεν έχουν τακτοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, τότε δεν μπορεί να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Για να συνεχίσει η διαδικασία θα πρέπει ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της αυθαιρεσίας αλλά και με τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής του ακινήτου, να προηγηθεί ρύθμιση ή νομιμοποίηση των αυθαίρετων τμημάτων ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.


Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε μια προσφορά και να σας ενημερώσουμε για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση της.

Έκδοση βεβαιώσεων στην Αγία Παρασκευη, Χολαργό, Παπάγου, Γέρακας, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Μελίσσια, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία. Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Νέα Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι, Αθήνα, Πειραιάς, Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Νέος Κόσμος, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ρέντη, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Ίλιο, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Μεταμόρφωση και σε όλη την υπόλοιπη Αττική και υπό προϋποθέσεις και εκτός νομού.