προσφορα ενεργειακου πιστοποιητικου

 

κατηγορία ενεργειακού πιστοποιητικού

Η ενεργειακή επιθεώρηση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο διάγνωσης της ενεργειακής κατάστασης των υφιστάμενων κτιρίων και των δυνατοτήτων βελτίωσής της, αλλά και της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων.

Έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού

Οι ποιο συνηθισμένες περιπτώσεις όπου απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού είναι:

  • μετά την ολοκλήρωση κατασκευής,
  • μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης,
  • κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
  • κατά τη μίσθωση (ενοικίαση) κτιρίου ή κτιριακής μονάδας.

Τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό

Το ενεργειακό πιστοποιητικό ή πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ή Π.Ε.Α. αποτυπώνει την ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου ή μιας κτιριακής μονάδας – διαμερίσματος, κατοικίας, γραφείου, καταστήματος κτλ.

Η μελέτη για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού περιλαμβάνει τον υπολογισμό της ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας σε μονάδες kWh ανά τ.μ. και ανά έτος του εξεταζόμενου κτιρίου ή του διαμερίσματος, του γραφείου, του καταστήματος κτλ και παράλληλα τον υπολογισμό της ειδικής ενεργειακής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας ενός ιδεατού κτιρίου αναφοράς που έχει ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά και ίδιο προσανατολισμό με το υπό εξέταση κτίριο αλλά ενεργειακά ποιο αναβαθμισμένο.

Παράλληλα, ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να προτείνει και σενάρια ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου, τα οποία έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα προς τον ιδιοκτήτη και παρουσιάζονται στην δεύτερη σελίδα του πιστοποιητικού.

Πως προσδιορίζετε η ενεργειακή κατηγορία

Από την σύγκριση των δυο παραπάνω ενεργειακών καταναλώσεων προκύπτει η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας. Η ενεργειακή κατηγορία Α+, Α, Β+, Β σημαίνει ότι η πραγματική κατανάλωση ενέργειας είναι μικρότερη του κτιρίου αναφοράς και άρα το κτίριο δεν είναι ενεργοβόρο, ενώ η ενεργειακή κατηγορία Γ, Δ, Ε, Ζ και Η σημαίνει ότι η πραγματική κατανάλωση ενέργειας είναι μεγαλύτερη του κτιρίου αναφοράς και συνεπώς το κτίριο είναι ενεργοβόρο εως και ενεργειακά μη αποδοτικό.

Χρόνος ισχύς του ενεργειακού πιστοποιητικού

Η διάρκεια ισχύος του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία έκδοσης του, που αναγράφεται στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε πράξη απαιτείται ως δικαιολογητικό όπως ενοικίαση ή μεταβίβαση ακινήτου (γονική παροχή, δωρεά, αγοραπωλησία κ.α.) και για όσες φορές αυτό χρειαστεί. Ακόμα και στην περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ενεργειακό πιστοποιητικό μέχρι την λήξη του, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτό αναγράφει ως όνομα ιδιοκτήτη τον προηγούμενο καθώς το ενεργειακό πιστοποιητικό αφορά το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη του.

Έκδοση νέου ενεργειακού πιστοποιητικού

Εντος της χρονικής διάρκειας ισχύος του ενεργειακού πιστοποιητικού, απαιτείται η έκδοση νέου εάν τροποποιηθούν στοιχεία του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας που:

  • επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου όπως πχ αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων, προσθήκη ηλιακού συλλέκτη, αλλαγή συστήματος θέρμανσης, προσθήκη θερμοπρόσοψης κτλ.,
  • μεταβάλουν την γεωμετρία του ακινήτου όπως σε περίπτωση προσθήκης ορόφου ή επέκταση κτιρίου ή αλλαγή διαμερισμάτωσης,
  • αλλάζουν την χρήση του ακινήτου όπως αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε διαμέρισμα, από κατοικία σε γραφείο κτλ.

 

 

Ζητήστε μια προσφορά για ενεργειακό πιστοποιητικό

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε μια προσφορά για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού (έκπτωση επί της νόμιμης αμοιβής) και να σας ενημερώσουμε για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την διαδικασία που απαιτείται.

Έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού στην Αγία Παρασκευη, Χολαργό, Παπάγου, Γέρακας, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Μελίσσια, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία. Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Νέα Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι, Αθήνα, Πειραιάς, Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Νέος Κόσμος, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ρέντη, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Ίλιο, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Μεταμόρφωση και σε όλη την υπόλοιπη Αττική και υπό προϋποθέσεις και εκτός νομού.