Η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ή ενεργειακού πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική:

  • μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (κατοικία | διαμέρισμα | γραφείο | κατάστημα κτλ)
  • μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
  • κατά την αγοραπωλησία ενός κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
  • κατά τη μίσθωση (ενοικίαση) σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
  • για κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.), τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά, και τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό. Από τις 9 Ιουλίου 2015 το κατώτατο όριο των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων μειώνεται στα διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.).

Αγοραπωλησία ή ενοικίαση

Κατά την πώληση ή μίσθωση – ενοικίαση κτιρίων ή κτιριακών μονάδων (διαμέρισμα – κατοικία, γραφείο, κατάστημα κτλ) επιδεικνύεται από τον ιδιοκτήτη το ενεργειακο πιστοποιητικο ή αντίγραφό του, στον υποψήφιο νέο αγοραστή ή ενοικιαστή και παραδίδεται αυτό στο νέο αγοραστή ή ενοικιαστή. Επισής, ειναι υποχρεωτική η αναγραφή των στοιχειων του ενεργειακού πιστοποιητικού (αριθμός πρωτοκόλλου Α.Π. και αριθμός ασφαλείας Α.Α.) στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας ή ενοικίασης.

Κατά την πώληση ή μίσθωση – ενοικίαση κτιρίων ή κτιριακών μονάδων πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, γνωστοποιείται από τον πωλητή ή τον εκμισθωτή η εκτίμηση της μελλοντικής ενεργειακής απόδοσής τους, όπως αυτή προκύπτει από τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ). Στην περίπτωση αυτή το ΠΕΑ εκδίδεται μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας.

Κατά τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας απαιτείται η δήλωση του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία), όπως αυτός προκύπτει από το ενεργειακό πιστοποιητικό, σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις.

Kατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης στο taxisnet, η αναγραφή των στοιχείων του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι υποχρωτική, εφόσον αυτό απαιτείται.

Οι παραπάνω υποχρεώσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών.

Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000€ ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κλπ.

 

Μη υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού

Από την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού και συνεπώς και των παραπάνω υποχρεώσεων, εξαιρούνται κτίρια ή κτιριακές μονάδες που έχουν τις παρακάτω χρήσεις:

  • βιομηχανία ‐ βιοτεχνία ‐ εργαστήρια,
  • αποθήκευση,
  • στάθμευση αυτοκινήτων,
  • πρατήρια υγρών καυσίμων.

 

Ζητήστε μια προσφορά για ενεργειακό πιστοποιητικό

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε μια προσφορά για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού (έκπτωση επί της νόμιμης αμοιβής) και να σας ενημερώσουμε για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την διαδικασία που απαιτείται.

Έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού στην Αγία Παρασκευη, Χολαργό, Παπάγου, Γέρακας, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Μελίσσια, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία. Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Νέα Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι, Αθήνα, Πειραιάς, Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Νέος Κόσμος, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ρέντη, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Ίλιο, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Μεταμόρφωση και σε όλη την υπόλοιπη Αττική και υπό προϋποθέσεις και εκτός νομού.