υπολογιστικο φυλλο excel

Για τον υπολογισμό των απαραίτητων στοιχείων μιας ενεργειακής επιθεώρησης έχουμε αναπτύξει ένα πρότυπο υπολογιστικό φύλλο εντός της εφαρμογής ms office excel. Το υπολογιστικό φύλλο Energy Cert Adapt αυτοματοποιεί τους κυριότερους υπολογισμούς που απαιτούνται σε μια συνήθης ενεργειακή επιθεώρηση (κτίριο, διαμέρισμα, κατάστημα, γραφείο κ.α.) και αφορούν στα στοιχεία του κτιρίου, στο κέλυφος και τα συστήματα του. Παράγει εκτυπώσιμα αποτελέσματα προκειμένου να εισαχθούν από τον ενεργειακό επιθεωρητή  στο ειδικό λογισμικό του ΤΕΕ για ανάλυση και ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, ολοκληρώνοντας με ακρίβεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα μια ενεργειακή επιθεώρηση χωρίς την χρήση εφαρμογών ή προγραμμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του φύλλου είναι η απλοποίηση και ο ταχύτερος υπολογισμός των απαιτούμενων στοιχείων μιας συνηθισμένης ενεργειακής επιθεώρησης, η εκτύπωση των αποτελεσμάτων και η εισαγωγή τους στα αντίστοιχα πεδία του λογισμικού του ΤΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα απαιτούμενα στοιχεία καθώς και στοιχεία περιπτώσεων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό.

Μέσα στο φύλλο έχουν εισαχθεί οι κυριότεροι και ποιο συχνά χρησιμοποιούμενοι πίνακες από τις τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ. Η εύρεση τιμών γίνεται αυτόματα, επιλέγοντας τις παραμέτρους από λίστες εντός των κελιών. Επίσης, έχουν ενσωματωθεί οδηγίες χρήσης και παρατηρήσεις όπου κρίθηκε αναγκαίο έτσι ώστε να γίνετε ποιο κατανοητή η χρήση.

Το υπολογιστικό φύλλο δεν αντικαθιστά τα εγκεκριμένα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Στόχος είναι η διευκόλυνση στους υπολογισμούς που χρειάζεται να πραγματοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής που δεν είναι χρήστης τέτοιων προγραμμάτων, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται για του απαραίτητους υπολογισμούς, ελαχιστοποιώντας τον αριθμό τους και εισάγοντας ευκολότερα τα στοιχεία στο λογισμικό του ΤΕΕ.

Ο υπολογισμός των γωνιών σκίασης και των αντίστοιχων συντελεστών σκίασης γίνετε αυτόματα. Εφαρμόζεται η μέθοδος της γραμμικής παρεμβολής στους πίνακες των συντελεστών σκίασης της τεχνικής οδηγίας του Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010.

Για την διευκόλυνση και την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας, επισυνάπτεται το τεύχος «ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ».

Το υπολογιστικό φύλλο Energy Cert. Adapt είναι διαθέσιμο στους συνάδελφους ενεργειακούς επιθεωρητές μέσα από την ιστοσελίδα μας και δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν με την έννοια ότι διατίθεται δωρεάν προς χρήση. Παρακάτω, υπάρχει blog για την αποστολή ερωτήσεων, σχολίων ή διορθώσεων έτσι ώστε να εντοπιστούν λάθη ή παραλήψεις ή δυνατότητες βελτίωσης που μπορεί να προκύψουν κατά την χρήση. Διορθωμένες εκδόσεις ή αναβαθμίσεις, θα είναι διαθέσιμες σε αυτήν την σελίδα. 

 

Ο χρήστης του υπολογιστικού φύλλου φέρει ακέραια την ευθύνη των υπολογισμών, των τιμών, των αποτελεσμάτων και γενικά της εφαρμογής των τεχνικών οδηγιών του ΤΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται βαθιά γνώση όλων των οδηγιών που αφορούν στην ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων.

     

          ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟΥ έκδοση 5.00

 • ενημέρωση σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ-20701-1/2017
 • γενικά στοιχεία κτιρίου (όγκοι, διείσδυση αέρα, ΖΝΧ)
 • αυτόματη αύξηση κατά 0,20 του U για τον υπολογισμό θερμογεφυρών
 • εμβαδόν, συντελεστής θερμοπερατότητας, συντελεστές σκίασης αδιαφανών επιφανειών (απεριόριστα στοιχεία)
 • εμβαδόν, συντελεστής θερμοπερατότητας, συνολική διαπερατότητα ηλιακής ακτινοβολίας, συντελεστές σκίασης διαφανών επιφανειών (απεριόριστα στοιχεία)
 • αυτόματος υπολογισμός γωνιών σκίασης και συμπλήρωση των συντελεστών σκίασης με την μέθοδο της γραμμικής παρεμβολής για αδιαφανείς και διαφανείς επιφάνειες
 • εκτύπωση αποτελεσμάτων υπο μορφή πινάκων για εύκολη εισαγωγή στο λογισμικό του ΤΕΕ
 • συστήματα θέρμανσης (κεντρικό σύστημα με λέβητα, τοπικό σύστημα με αντλίες θερμότητας, boiler)
 • συστήματα ψύξης (τοπικό σύστημα με αντλίες θερμότητας)
 • περιγραφή συστήματος ΖΝΧ και ηλιακός συλλέκτης
 • περιγραφή συστήματος μηχανικού αερισμού, έλεγχος επάρκειας
 • ισχύς φωτισμού, έλεγχος επάρκειας και ποσοστό περιοχής ΦΦ
 • στοιχεία θεωρητικών συστημάτων (αυτόματη εισαγωγή ή υπο μορφή σημείωσης)
 • αυτόματος υπολογισμός τυπικών τιμών, συντελεστών και παραμέτρων των κυριότερων στοιχείων της επιθεώρησης
 • φύλλο με πίνακα με τις αδιαφανείς επιφάνειες για αντιγραφή και επικόλληση στο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ
 • φύλλο με πίνακα με τις διαφανείς επιφάνειες για αντιγραφή και επικόλληση στο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ
Subscribe
Ειδοποίηση όταν
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments